28 Eylül 2010 Salı

T3 İLE HIRVATİSTAN



Bugünüm sabah kuzenimden gelen maille şenlendi, balayı için eski vosvos minübüsleriyle gittikleri Yunanistan - Arnavutluk - Karadağ ve Hırvatistan seyahatlerini anlatıyordu, resimler ve macera süper ama iki bölümde
yükleyebileceğim, arkası yarın. Bugün güzel başladı güzel geçecek ve
karşınızda Sinem - Altuğ Özsoydaş

***** ***** ***** ***** ****** ***** ****** ****** ***** *****

Aslinda ben bile baskalarinin seyahatlerini okurken SIKILIYORUM.
Cok güzel yerler gezseler de, harika fotograflar cekseler, dünyayi dolassalar da, ne hikayeleri ne de fotograflari bana onlarin duydugu his ve hazlari vermiyor. Dolayisiyla bazilarininizin okudugu, bildigi 2 haftalik Hirvatistan maceramizi, SADECE birkac fotogaf ve ufak detaylar vererek yazmak istedim. Tabi ki bilgim dahilindeki her sorunuzu cevaplarim, elindeki kaynak ve haritalari paylasirim...





1- Istanbul - Selanik

12 haziranda evlenip balayi planini bu zamana ayarlamistik. T3'ün tüm bakim ve yolculuga hazirliklarini (son gün ustasinin lafini dinleyip baski balatasini degistirmek dahil olmak üzere) yaptik. Pazar günü öglen olmadan yola koyulduk. Ipsaladan cok kolay cikip, Yunanistan'a yine ayni kolaylikta girdik. Harika bir otoyolda, normalde istanbul trafiginde küfür edip korna caldigim türk kamyonlarina, yine korna calip el sallayarak, azimiz kulaklarimizda Selanik'e vardik. Ben pek biseye benzetemedim, aksam diye herhalde. Izmir kordonboyu tarzinda, Pazar gecesi olmasina ragmen "kordon boyunca" icen eglenen kalabalik ve yedigimiz izgara ahtapot hatirda kalanlar.

2- Selanik - Makedonya (Ohrid)

Mustafa sagolsun, ilk tavsiye ondan gelmisti "OHRID" e ugra diye... Azina, aklina saglik.. Ugradik, bayildik... Huzur dolu bir yer. Eski bir "kale ici", surlari, anfi tiyatrosu, makedon yemekleri, harika mimarisi ve kücük plajlari var. Aksama kadar gezip Struga'da denizin dibinde, camping AS'da kaldik. gece Ürkütücüydü, bir tek biz ve 3 kisi daha gördük. Sabaha daha güzel biryer oldugu anlasildi.

3- Makedonya - Arnavutluk - Karadag.

Arnavutluga girdikten sonra bayagi bir dag tepe geciyorsunuz ki bence yolculugun (tabi ki Adriyatik sahili disinda) en güzel manzarali yerlerinden biriydi. Forumlarda sordugum "Arnavutluk tü-kaka mi?" sorusuna kimseden yanit gelmeyince, hurafelere inanmayarak bu güzergahi sectigime cok memnundum aslinda.

Ohrid'den cikarken yoldaki sonu gelmeyen meyve agaclarindan elma ve nar topladiktan sonra yoldan 23 yasinda polonyali bir otostopcu aldik. 700 dolara tüm balkanlari (Istanbul dahil) dolasmis, geri dönüyormus. Volkswagen ruhuna yakisir diye durdum, iyi ki de almisim, gezdigi yerleri anlatti, Arnavutluk'u gecerken KRUJE diye bir yere gitmek istedigini söyledi. Biz de bu planina katildik ve dag tepe Kruje'ye tirmandik. Iyi korunmus (restore edilmis bir kalesi, yine kale ici ve adriyatige kadar uzanan manzarasi, etnografya müzesi ve parke yollari ile güzel bir yerdi.





Arnavutluk yollari gayet güzeldi. SHKODER - SINIR Kapisi arasindaki 65 km yi 2 saatte alana kadar da bu fikrim degismemisti. Yapimda olan bu yolu bir de TIR lar kullaninca bayagi bir yorucu gecti.

Bunun disinda tüm yol boyunca (ki buna rampalar, köyler ve ana yollar dahil), yol kenarlarinda hurdacilar var. Hemen hemen her hurdacida da bir T3 yatiyor. (T2 göremedim malesef). Hic yoksa 5 defa durdum ve ufak tefek parcalar topladim.



Gece olmadan Arnavutluk'tan cikarak, yine müthis manzarali ve rampali bir yoldan Karadag'a girip BUDVA'ya indik. Araci sadece gecelemek icin bir kamp yerine cektik. Sabahina da Polonyali ile ayrildik...

4- Karadag KOTOR

Sirf Dursun dedi diye internetten bakip ugradigim biryer KOTOR. Fazla söze gerek yok, fotograflara bakmaniz yeterli. Nefesimin kesildigi bir yer. Kesinlikle görülmesi gereken bir ülke. Sanirim Hirvatitan'in popülaritesine daha ulasmamis ve bunun sadeligini tasiyan, bir o kadar da modern, avrupai ve zengin bir ülke...

Burada camp yeri olarak sansimiza kotorun karsi kiyisina gecerek CAMPING JADRAN diye bir yerde kaldik. Aslinda camping denemez. 70 yasinda oldugunu tahmin ettigim bir amca bahcesini kamping olarak "halka acmis". Eletrik cekiyo, dirasida dus ve tuvaletleri var. Sicak suyu ve muhtesem kotor manzarasi ile beraber 2 kisi bir + araba 10 € gecesi. Kiyinin bu tarafi tas evler, orman ve tabi ki dag ile, ufak bir yol, tas iskeleler ve her iskelede suluboya yapan birisi ile donatilmis... Kotor tarafindaki yol daha modern ve "lüks" görünüyor.





Orada rastladigim diger turistlerden ögrendigim kadariyla sirt cantali trans bilmem ne turlari yapmam ümkünmüs. THY - Podgorica'ya 99 € dan baslayan fiyatlarla ucuyor. Bir sonraki seyahatim kesinlikle buraya olacak ...





5- Karadag - HIRVATISTAN

En cok bekledigim (45 dakika sadece) sinirlardan biri olan Hirvatistan sinirini gectikten sonra, bayramin Cuma gününe denk gelen aksam Dubrovnik'e girdim. Araci Solitudo Camp'a birakip otobüsle (araci almayi denemeyin bile, ben aldim, 1 saat park yeri aradim, "sadece otomobil icin" diye bircok park yerine alinmadim bile ve geri dönerek yerine koydum) Dubrovnik'e indik.

Ipini koparak oraya gelmis. yaklasik 5 ucak doluyu türkle beraber sehri tavaf edip dondurmamizi yedik ve Kotor disinda baska birsey konusmadik... Ara sokaklarda bilincli olarak kaybolup birkac artistik fotograf cektik...





6- Peljesac arimadasi - OREBIC

Camping Nevio'da denize nazir 1 no lu park yerinde, yagmur altinda romantik bir mangal yapip, müthis bir manzara ve inanilmaz bir camp yerinde 1 gece kaldik.






Kamp yerinin kartal yuvasi misali yerlere konumlandirilmis bungalowlari da var. Ben araba + 2 kisi 24 € ödedim. Diger fiyatlar linkinde yaziyor.

1 yorum:

Rick dedi ki...

Nice pics....Amazing