23 Haziran 2010 Çarşamba

FAS'A GİTMEDEN EVVEL



23 Nisan'da yaptığımız Fas gezisini oldukça uzun sürede anlattığımın farkındayım, lakin çok geçerli sebeplerim var, şimdilik bu güzel sebepleri geçip bence Fas'a gidecek herkesin yola çıkmadan önce bilmesi gereken bir iki noktayı daha belirtmek istedim.

- Fast food fast değil ; Marakeş ve Casablanca Fas'ın en büyük şehirlerinden olmasına rağmen yerel yemeklere alternatif aradığınızda güvenebileceğiniz büyük fast food zincirlerinde yemek yemek isterseniz öncelikle bu işin hızlı olacağını hiç düşünmeyin biz Kentucky'de 45 dakika bekledik,McDonalds'ın durumu çok daha vahimdi.



- Taksi ile ulaşım; Öncelikle söyledikleri rakkamın yarısından başlayın eğer bir insan evladına rastlarsanız (bize üç günde 1 adet denk geldi) size taksimetre açacaktır ama genelde öncelikle bir rakkamda anlaşıp mümkünse elinize veya bir kağıda yazın sonra yanlış anlaşma olmasın) öyle taksiye binin. İki kişiden fazlaysanız bile ikişer kişilik gruplarda petit taxiye binmeniz, manda kasa Mercedeslere göre çok daha hesaplı olacaktır.

- Hırsızlık ; Bu konuda zaiyatımızın olmaması belki yanımızda çanta taşımamamızdan olabilir, sizde üzerinizde minimum para taşırsanız rahat edersiniz, unutmayın yolda yön sormanız bile size bir kaç drahmiye mal olabilir.





- Old medinada kaybolma ; Bu bir Marrakesh klasiği en güzeli keyfini çıkarmaya çalışın bir de kaybolma ritüelini gündüz vakti yapmanızda fayda var gece biraz daha heyecanlı olacaktır, gprs'iniz varsa ondan şaşmayın, otel telefonunu da mutlaka yanınızda bulundurun.



- Nane cayı ve meyve kokteyli ; Bunları denemeden dönmeyin hepsi nefis meyve kokteylleri ve her daim içilebilecek sunumu da kendisi kadar keyifli nane çayı.





- Okyanusta gel-git ; Casablanca'da kalmanız gerekiyorsa bence mutlaka Cornish civarı bir yer seçin, çok fazla gezilecek görülecek yeri olmayan bu şehirde sahil şeridi bence en çekici bölge, akşam yatarken sular altında olan kuleleri sabah kalktığınızda kumsalda bulmak enteresan ve görmeye değer.

- Hediyelik ; İyi pazarlık yaparsanız çok güzel tahta heykelcikleri çok uygun fiyata alabilirsiniz, ek olarak güzel bardaklar, terlikler , sürme ve Argan sabunu da bence alınması gerekenlerin başında geliyor.

- Son olarak bizi oldukça muzdarip eden bir konuya da açıklık getirelim, Casablanca ve Marrekesh tren istasyonlarında bavullarınızı bırakabileceğiniz lockerlar yok plan programınızı bunu düşünerek yapın :)



Peki Çelebinin yola tekrar Fas'a düşer mi? Uzun süre pek sanmam ve belki uzun yıllar sonra sadece Dunes denilen kum tepelerini görmeye. o da dediğim gibi belki :)

Hiç yorum yok: